Stepeniste_Reok

Subota, 10. jun 2017.

Sastanak grupe u Beogradu u 7:00 ujutru kod Crkve Svetog Marka na Tašamajdanu (ugao ka Bulevaru, kod poslovnice Air Serbia); u Novom Sadu u 9:00 kod Lokomotive; u Subotici u 10:30 ispred Rajhlove palate.

Povodom 5. Međunarodnog dana Art Nuvoa ili Secesije ~ kako vam drago, organizujemo jednodnevni izlet u Suboticu i Segedin, dva umetničko-graditeljska bisera ovog raskošnog, dekorativnog stila koji je na razmeđi dva veka kreirao ono što danas prepoznajemo pod pojmom total dizajn. Iako su u ova dva susedna grada u Panoniji stvarale brojne ugledne arhitekte (Lehner, Jakab, Partoš, da navedemo samo neke) fokus naše priče je na dvojici najoriginalnijih kada je o kreacijama reč, ali i najzanimljivijih u onom intimnom, ljudskom smislu. Hedonista, kockar, čovek koji se nije plašio da živi punim plućima – Ferenc Rajhl, i setni, sentimentalni, genijalni Ede Mađar, koji je prerano završio život zbog nesrećne ljubavi.

Dva antipoda raskošnog talenta čiji stvaralački potpis oblikuje lice dva grada, Rajhl i Mađar će biti, svojevrsni stilski i kulturno istorijski vodiči na ovom putovanju u čijoj realizaciji nam pomažu kolege iz Gradskog muzeja Subotice, Galerije moderne umetnosti „Likovni susreti“ u Rajhlovoj palati u Subotici i Turističke organizacije Segedina.  Bićemo u prilici da vidimo Rajhlovu palatu u Subotici, kao i Grof palatu, koju je ovaj šarmantni bonvivan projektovao u Segedinu. Divićemo se Ungar-Majerovoj palati u srcu Segedina i čarobnim irisima na Reik palati – remek delima Ede Mađara. Imaćemo priliku da uporedimo ovu dvojicu stvaralaca s njihovim kolegama koje su projektovale u istim urbanim prostorima, ali ćemo, pre svega, saznati zašto je Secesija tako prionula uz Panoniju, a ne recimo uz prestonicu Budimpeštu, kakav je bio način života i razmišljanja na početku 20. veka u ovim centrima, šta je sve u secesijskoj estetici prepoznalo svoj produktivni i komercijalni iskaz, zašto je ovo vreme tako važno na umetničkom, ali i društvenom planu.

Reok 2

Artis ne bi bio Artis da u blizini nema i ponešto zanimljivo iz oblasti gastronomske heritologije, a ovo putovanje nas vodi na prag najboljih poslastičara Centralne Evrope. Tako ćemo u Subotici moći da uživamo u kolaču od lešnika i vanile za koji se Artisovci bore da bude nazvan ~ Rajhlov kolač budući da sadrži sve konstruktivne elemente Secesije i poslužuje se u vrtu Rajhlove palate, dok nas u Segedinu očekuje „Virag“, istorijska poslastičarnica sa kompletnim Žerbo menijem (pojam Žerbo se nekada nije odnosio samo na slavnu kocku već na sve sitne kolače) i drugim zanosnim, slatkim čarolijama.

Broj mesta ograničen, prijavljivanje obavezno!

Krajnji rok za prijavljivanje ~ 6. jun 2017. do 17 časova!

Cena izleta: 3. 100,00 RSD

Cena obuhvata: Organizaciju putovanja, prevoz klimatizovanim autobusom na relaciji Beograd- Novi Sad- Subotica- Segedin- Subotica – Novi Sad –Beograd, ulaznice u institucije predvidjene programom studijskog izleta, kustosko vođenje kroz objekte i epohu Secesije, usluge stručnog, licenciranog vodiča i pratioca tokom trajanja putovanja.

Cena ne obuhvata: individualne troškove putnika.

PROGRAM JE PRAVLJEN NA BAZI 20 PLATIVIH OSOBA.

ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO DA IZMENI SADRŽAJ PROGRAMA USLED OBJEKTIVNIH OKOLNOSTI (ELEMENTARNE NEPOGODE, NENAJAVLJENO ZATVARANJE LOKALITETA, PRINUDNO ZATVARANJE PUTNOG PRAVCA I SL.) ILI DA OTKAŽE PUTOVANJE 3 DANA UOČI PLANIRANOG POLASKA UKOLIKO SE NE PRIJAVI DOVOLJAN BROJ ZAINTERESOVANIH OSOBA U KOM SLUČAJU ĆE BITI REFUNDIRANE SVE UPLATE.

PUTNICIMA KOJI ODUSTANU OD PUTOVANJA SAMO 48 SATI PRE POLASKA UPLAĆENA SREDSTVA NEĆE BITI REFUNDIRANA.

PRIJAVLJIVANJE NAJKASNIJE DO 6. JUNA 2017. ~ OBAVEZNA UPLATA PUNOG IZNOSA OD 3.100,00 RSD PRI REZERVACIJI.

UPLATE SE VRŠE NA TEKUĆI RAČUN ARTIS CENTRA, POŠTO SE PRETHODNO MEJLOM ILI TELEFONSKI NAPRAVI REZERVACIJA.

Primalac uplate: Artis, Braće Jerkovića 145, Beograd

Svrha uplate: Studijski izlet

Broj računa: 160-329500-06 BANCA INTESA AD BEOGRAD

REZERVACIJE NA 065 864 38 00 (od 9 do 16 časova)

ILI NA office@artiscenter.com

PRATITE NAŠE PROGRAME NA

www.artiscenter.com

events The Reichle Palace 02_0

 © Artis Center 2017

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Google+Email this to someone