Moj Beograd_web

Subota, 9. septembar u 10 časova ~ sastanak grupe na uglu Dušanove i Kralja Petra

Beograd je od trenutka svog osnivanja u 1. veku nove ere promenio hiljadu lica. Mreža njegovih ulica, građevine, spomenici, česme, vrtovi i četvrti su se selili, izmeštali, nestajali, rušeni i paljeni, iz pepela se se podizali brišući tragove svog pređašnjeg lika, odnoseći sećanje na ljude koji su tu jednom živeli ili su se tek na trenutak zadržali. Na toj složenoj slici, čitavom jednom paralelnom kosmosu skrivenom iza siluete današnjeg grada, postoji samo jedna ulica koja se još uvek nalazi na identičnoj trasi na kojoj su je prosekle Trajanove legije pre 2000 godina. To je ulica Kralja Petra. Nekadašnja Dubrovačka, pa potom 7. jula, gradska arterija koja povezuje Dorćol i Kosančićev venac, Dunav i Savu, Osmanlije, Jevreje i Pravoslavce, zov hodže sa munare i odjek zvona sa Saborne crkve. Ako neka ulica može da ispriča istoriju jednog vazdan nemirnog grada-Feniksa, urbanog ratnika, okretnog trgovca, osmehnutog kicoša koji diskretno namiguje porumenelim damama, vladara balkanske kapije ratova i vetrova, onda je to upravo ulica Kralja Petra. Ona nije samo atlas arhitekture u nastajanju i nestajanju, raskršće vera i saborište prohujalog vremena. Ona je kucavica grada kroz koju teče misao Beograda, njegov dah i splin, romantična slutnje o tome šta je i gde je mogao ili nije mogao biti da su vojske hitale drugim putevima, a sudbina nosila glaze rukavice i bisere namesto ognja i mača.

Pozivam vas da se s nama prošetate kroz prostor i vreme jednog Beograda koji svi mi zapravo ne poznajemo dovoljno. Da razmenimo sećanja i emocije, znanje i želje do sledećeg druženja u jesen ove godine.

Šetnja traje oko 2 sata.

Cena: 750 dinara (plaća se na licu mesta)

OBAVEZNO PRIJAVLJIVANJE!

na mejl office@artiscenter.com

ili telefon 065 864 38 00 (radnim danom 11-17 časova)

© Artis Center 2017

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Google+Email this to someone