post

Crteži Jelisavete Karađorđević u Kući Simića u Kruševcu

U utorak 15. maja u 19 časova u Kući Simića (Majke Jugovića br. 4) u Kruševcu biće otvorena izložba crteža Jelisavete Karađorđević “Duh malih stvari”, a u organizaciji Narodnog muzeja Kruševac i Artis centra.

Jedna čajanka, koja se odigrala početkom marta u Kući Simića u Kruševcu, dobila je zanimljiv epilog. Oduševljena prostorom doma političara i trgovca s početka 19. veka, Stojana Simića, koja se danas nalazi u sklopu Narodnog muzeja Kruševac, kneginja Jelisaveta Karađorđević je u spontanom razgovoru sa kolegama muzealcima iz Kruševca pokazala nekoliko svojih crteža. Dok smo sabrali dva i dva pao je predlog da se jedan izbor ovih radova izloži. Mi smo dobili zadatak da tu izložbu osmislimo i postavili jedan mali “uslov” da ona, pre svega, bude umetnička. Znamo da ljudi žele više da znaju o kneginji, ali nam je i dobro poznato da je Jelisaveta Karađorđević diplomirala umetnost u Francuskoj, te da pasionirano fotografiše i slika. “Uslov” je prihvaćen i za manje od dva meseca je napravljena izložba njenih crteža nastajalih u periodu 2015-2017.

Naslovna strana kataloga izložbe. Dizajn@Vuk Milosavljević za Artis centar

Izložba Jelisavete Karađorđević “Duh malih stvari” nastala je na temelju originalnog autorskog koncepta istoričarke umetnosti i pisca, Tamare Ognjević. Spajajući priču o kneginji Jelisaveti, kćeri kneza regenta Pavla i kneginje Olge, jedinoj devojčici rođenoj u beogradskom Belom dvoru u sumrak Kraljevine Jugoslavije, i umetnici i piscu, Jelisaveti Karađorđević, Tamara Ognjević nam otvara nesvakidašnji, paralelni univerzum u kojem koegzistiraju hrabra plemkinja, neumorni borac za rehabilitaciju svog oca, i duhovita, darovita umetnica neobične moći zapažanja. Otuda i izložbu čine dve celine – mali salon ~ buduar kneginje uzbudljivog životopisa, kao prostor u kojem ona stvara svoja umetnička dela, i postavka od dvadeset sedam radova putnice, umetnice i maštarke osobenog senzibiliteta. Na ovaj način se i simbolično i realno prepliću dve dimenzije života Jelisavete Karađorđević – okruženje u kojem je rođena, odrasla i obrazovana, i stil života koji je sama oblikovala. Osnovna zamisao ove postavke je da ukaže na odnos između okolnosti na koje ne možemo da utičemo (mesto rođenja, preci, društveni status, itd.), i slobode izbora koji uvek imamo, na temelju iskustva jedne autentične ličnosti čiji život na jedinstven način reflektuje vreme velikih društvenih promena.

Jelisaveta uživa da slika u svom malom beogradskom vrtu, među biljkama koje je sama posadila. Foto@Vuk Nenezić VR Photo Team

Izuzetno smo zahvalni sjajnom timu koji je pomogao realizaciju ovog programa. Pre svih, kolegama Goranu Vasiću i Zorani Drašković Kovačević iz Narodnog muzeja u Kruševcu. Zatim izvanrednom timu fotografa, snimatelja, prevodilaca i dizajnera – Vuku Neneziću i ekipi VR Photo Team, Vuku Milosavljeviću, Steli Spasić i Svetlani Janković, kao i kompletnoj tehničkoj službi muzeja u Kruševcu.

Jelisaveta Karađorđević, Isijavanje, kombinovana tehnika, 2017.

Izložba će biti otvorena do kraja juna tekuće godine, pa izvolite.

© Artis Center 2018

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.