Izložbe: Dve decenije finog tkanja kolonije "Boško Petrović"

Tamara
Tamara Ognjević
Istoričarka umetnosti, heritolog i književnica
Artis Center A61 web e1548452693766

U kulturnoj stanici "Svilara" u Novom Sadu 24. januara je otvorena Izložba povodom 20 godina kolonije tapiserista “Boško Petrović”. Na ovaj način publika je dobila priliku da se upozna sa izuzetnim kulturnim nasleđem u oblasti primenjene umetnosti o kojem se stara Ustanova za izradu tapiserija "Atelje 61" - jedinstvena institucija u Srbiji.

Detalj postavke izložbe tapiserija Ateljea 61 u kulturnoj stanici "Svilara" u Novom Sadu. Foto: NS Uživo

Izložbu, kako izveštava "NS Uživo", organizuje “Atelje 61” u okviru projekta “Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021”, sa partnerima iz Fondacije “NS EPK 2021”, jer je Kolonija tapiserista najveći rezidencijalni program za umetnike, koji ta ustanova kulture kontinuirano realizuje dve decenije, uz podršku Grada i Uprave za kulturu.

“Novi Sad ima brojne specifičnosti kada je reč o kulturi, a jedna od njih je i pažnje vredan rad ”Ateljea 61” koji se izdvaja u pogledu medija u kojem se iskazuje – tapiserije, ali i kao jedina ustanova na prostoru Zapadnog Balkana koja objedinjuje izlagačku, produkcionu, izdavačku i muzeološku delatnost. Zato je posebno zadovoljstvo svedočiti izložbi povodom jubileja kolonije u kojoj je učestvovalo preko 80 umetnika iz celog sveta, a čija dela čine Zbirku tapiserija Ateljea, odnosno kulturnu baštinu Novog Sada. Takođe, veoma me raduje što je izložba deo ponude kulturne stanice ”Svilara”, novog prostora za kulturne i kreativne sadržaje ali i druge društvene aktivnosti. Novi Sad delima potvrđuje zasluženu titulu Evropske prestonice kulture, a 2021. godinu dočekaćemo na najbolji mogući način”, istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić otvarajući izložbu.

Namera organizatora je da postavkom “20 godina Kolonije Boška Petrovića” prikaže razvoj, održivost, akademizam i internacionalizam tradicionalnog programa “Ateljea 61” i popularizuje autonomni likovni medij tapiseriju.

Uoči otvaranja izložbe tapiserija "Ateljea 61" u kulturnoj stanici "Svilara" u Novom Sadu. Foto: Vladimir Zubac

Posetioci će, među ostalim, moći da vide dela Ande Klančič, Nives Pavlović Vuković, Nade Poznanović Adžić, Biljane Roman, Marije Vajde, Lileje Kvasnicje Ambicke, Zlatka Cvetkovića, Nune Saveri, Ulrike Mokdad i drugih umetnika, i to do 12. februara.

Naslovna strana kataloga izložbe. Reprodukcija: "Atelje 61"

Iz kataloga izložbe izdvajamo tekst dr Mirjane Teofanović:

Odluka o osnivanju prve Kolonije tapiserista “Boško Petrović”, doneta je u “Ateljeu 61” u vremenu kada je naša zemlja prolazila kroz težak period ekonomskih i kulturnih sankcija i ratnih godina u regionu. Ta značajna ideja o pokretanju jedne institucije sa namerom da se podstakne stvaralaštvo umetnosti tapiserije, uprkos svemu, iznenadila je mnoge ali ne i one koji su u tome prepoznali plod onog inicijalnog kreativnog duha osnivača “Ateljea 61”.

Ideju o osnivanju prve Kolonije tapiserista “Boško Petrović” 1998. godine, potrebno je sagledati, prvenstveno u kontinuitetu, kao jednu od aktivnosti na promociji tapiserije, na čemu su od prvih početaka delovali osnivači “Ateljea 61”. Slikar Boško Petrović i tkač i tapiserista Etelka Tobolka, od prvih dana rada imali su na umu, osim profesionalne realizacije tapiserije, istovremeno i njenu promociju. Kada su u februaru 1961. godine ovi entuzijasti osnovali “Atelje 61”, kao jedinstvenu radionicu za izradu tapiserije na teritoriji Jugoslavije, odmah su se latili i aktivnosti na njenoj popularizaciji. Pozivali su umetnike na saradnju diljem zemlje i već sledeće godine organizovali izložbe tapiserije u Beogradu, Ljubljani i Zagrebu, kasnije i u inostranstvu.

Od kraja osamdesetih godina prošlog veka dolazi do primetnije obnove delatnosti ove specifične ustanove, umnogome zahvaljujući harizmi i upornosti novog direktora, tapiseriste Nade Poznanović Adžić. Jedan u nizu poduhvata, u nastojanju na intenziviranju saradnju sa tapiseristima predstavlja i osnivanje prve Kolonije tapiserista „Boško Petrović.“

U prvoj Koloniji tapiserista “Boško Petrović” odigravao se susret dve generacije, slikara i tapiserista, profesora i njihovih bivših postdiplomaca. S jedne strane, tu su se našli pioniri tapiserije u Srbiji, a sa druge, njihove mlađe kolege mada već uveliko afirmisani tapiseristi.

Iz današnje vremenske perspektive možemo sa sigurnošću zaključiti da je najveći dobitnik osnivanja Kolonije tapiserista “Boško Petrović” bila upravo umetnost tapiserije u Srbiji. O tome svedoči podatak da je tokom proteklog vremena u periodu od 1998. do 2018. godine Savet “Ateljea 61” pozvao na učešće u Koloniji preko osamdeset umetnika koji su imali priliku da dožive to posebno profesionalno iskustvo. Time je Kolonija tapiserista “Boško Petrović” postala jedna od značajnih tradicija delatnosti “Ateljea 61” koja se nametnula i kao bitan činilac u razvoju umetnosti tapiserije u Srbiji.

© Artis Center 2019

Tamara
Tamara Ognjević
Istoričarka umetnosti, heritolog i književnica

Diplomirala je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na istom fakultetu završava poslediplomske studije. Usavršavala se u Americi, Francuskoj i Engleskoj, a 2008. je diplomirala PR menadžment na uglednoj međunarodnoj školi London School of PR. Licencirani je turizmolog i ekspert za kulturno preduzetništvo u oblasti heritologije, likovne i primenjene umetnosti, i kulturnog turizma.

Komentari0

Trenutno nema aktuelnih komentara

Ostavite prvi komentar koristeći polje desno.