Promocije: "Knjiga starih kulinarskih recepata porodice Novaković" u Manakovoj kući

Artis logo
Artis Center
Instagram objava za promocju Knjige starih kulinarskih recepata porodice Novaković u Mаnakovoj kući


U sredu 12. aprila u 18 časova u Manakovoj kući (Gavrila Principa br. 5, Beograd) biće održana promocija "Knjige starih kulinarskih recepata porodice Novaković". Ovo izdanje Narodnog muzeja Kraljevo važan je doprinos podjednako i gastroheritologiji kao posebnoj oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa, ali i istoriji privatnog života u našoj zemlji između dva svetska rata. Artis centar ima veliko zadovoljstvo da učestvuje u predstavljanju ove dragocene knjige.


Promocija publikacije „Кnjige starih kulinarskih recepata porodice Novaković“ u izdanju Narodnog muzeja Кraljevo, koju je priredila Violeta Cvetanoska, viša kustoskinja etnolog Narodnog muzeja Кraljevo, održaće se u Manakovoj kući, u sredu, 12. aprila 2023. godine, sa početkom u 18 časova.

Recepti su prepisani iz stare, požutele beležnice Jelene Novaković, koju je njen sin Božidar poklonio Narodnom muzeju Кraljevo. U beležnicu, iz prve polovine XX veka, pretežno su zapisivani recepti za pripremu različitih vrsta poslastica, predjela i zimnice. Ovaj mali porodični kuvar, koji pripada istoriji privatnog života, otkriva kulturu ishrane i navike građanske klase i mnoge suptilne aspekte duha vremena u Кraljevu, u prvoj polovini prošlog veka.

Jelena Novaković, autorka sveske sa receptima, uoči udaje, Požarevac, juni 1930.
Jelena Novaković, autorka sveske sa receptima, uoči udaje, Požarevac, juni 1930. Fotografija: Narodni muzej Kraljevo.

Ovaj mali porodični kuvar, koji pripada istoriji privatnog života, otkriva kulturu ishrane i navike građanske klase i mnoge suptilne aspekte duha vremena u Кraljevu, u prvoj polovini prošlog veka. On je i svojevrsni uvid u kulinarsko umeće Kraljevčanke Jelene Novaković, u njen ukus i interesovanja.

Novakovići su stara i ugledna, trgovačka, porodica, čiji su se članovi istakli već tokom druge polovine XIX veka, kada je Jovan Novaković u dva mandata, 1858. i 1882. godine bio predsednik Кaranovačke opštine. Njegovi potomci su u ulici Cara Dušana podigli rezidencionu kuću, koja spada među najlepša zdanja starog Кraljeva.

Na promociji knjige učestvuju msr Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti, gastroheritolog i direktorka „Artis centra“ iz Beograda, i Violeta Cvetanoska, viša kustoskinja etnolog Narodnog muzeja Кraljevo i autorka publikacije.

Sitni kolačići po receptu Jelene Novaković.
Sitni kolačići po receptu Jelene Novaković. Fotografija: Artis center.

Ulaz je slobodan! Nije potrebna prethodn najava dolaska.

Artis logo
Artis Center

Komentari0

Trenutno nema aktuelnih komentara

Ostavite prvi komentar koristeći polje desno.