Secesija po meri radoznalog šetača - nova brošura u Artisovoj biblioteci!

Danas smo u Turističkoj organizaciji Srbije predstavili novu brošuru pod naslovom Secesija po meri radoznalog šetača. Dvojezična publikacija (srpski i engleski) nastala u okviru međunarodnog projekta Art Nouveau 2, pod sloganom 1 grad-5 građevina-bezbroj priča, jedinstveni je vodič za samostalnu šetnju kroz umetnost, istoriju i svakodnevicu jedne uzbudljive epohe u tri grada - Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

Artis logo
Artis Center
Naslovna Beograd

U petak 24. juna u 12.00 časova u Turističkoj organizaciji Srbije (Čika Ljubina br. 8, 1. sprat) predstavljene su nove turističke brošure Secesija po meri radoznalog šetača. Pod sloganom 1 grad-5 građevina-bezbroj priča, dvojezične brošure (srpski i engleski jezik) nastale su u okviru međunarodnog projekta Art Nouveau 2 – Jačanje kulturnog identiteta zemalja Dunavske regije zasnovanog na zajedničkom nasleđu secesije u kome je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture projektni, a Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije pridruženi partner. Više o projektu na zvaničnoj prezentaciji ART NOUVEAU 2

Naslovne strane brošura "Secesija po meri radoznalog šetača" na srpskom jeziku.

Tri tematske šetnje u tri grada – Beogradu, Novom Sad i Subotici, predstavljaju reprezentativni model kreiranja kulturnih ruta unutar gradske celine, a sa fokusom na nasleđe secesije, koje je temeljno istraženo i prezentirano javnosti u obliku izložbe /Ne/obično lice secesije koja je realizovana u KS Svilara u Novom Sadu tokom juna 2022. godine, zatim dokumentarnog filma Izgubljena secesija, te niza predavanja i prezentacija u protekle dve godine u okviru projekta Art Nouveau 2.

"Brošure su zamišljene kao praktičan vodič na temelju koga se svi zainteresovani za secesiju u tri velika srpska grada samostalno mogu prošetati ponuđenom rutom. Sadrže korisne informacije, mapu sa ucrtanom rutom, opis građevina i njihov istorijat, kratki životopis graditelja i naručilaca, ali i niz zanimljivosti iz kulturne istorije. Sa njima se, naravno, ne iscrpljuju druge kulturne rute na ovu i slične teme. Namera nam je bila da ponudimo održivi model programa u kulturnom turizmu,“ rekla je istoričarka umetnosti Tamara Ognjević, koja je autor koncepta šetnji i teksta u brošurama.

Promocija brošure "Secesija po meri radoznalog šetača" u Turističkoj organizaciji Srbije

Projekat Art Nouveau 2 je u proteklom periodu povezao neke od najeminentnijih ustanova kulture u Srbiji i regionu (Austrija, Mađarska, Rumunija, Hrvatska, Slovačka, Slovenija, Bugarska i dr.) sa ciljem da se istraži i predstavi nasleđe secesije, umetničkog pravca koji je obeležio kraj 19. i početak 20. veka, ali i ukaže na neophodne mere zaštite ovog značajnog vida kulturne baštine kao i na njegove potencijale u održivom razvoju s posebnim akcentom na turizam.

O brošuri Secesija po meri radoznalog šetača, ali i svim aktivnostima koje je partner iz Srbije realizovao u okviru ovog značajnog međunarodnog projekta, u danasu du govorili Vladimir Džamić i dr Tatjana Tripković, koordinatori projekta Art Nouveau 2 ispred Republičkog zavoda, i msr Tamara Ognjević, direktorka Artis centra - koji je bio saradnik na projektu.

Važno je napomenuti da će najšira publika već od danas (petak 24. jun 2022. godine) može brošure da preuzme potpuno besplatno sa sajta Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i u Artisovoj biblioteci

Artis Center © 2022

Artis logo
Artis Center

Komentari0

Trenutno nema aktuelnih komentara

Ostavite prvi komentar koristeći polje desno.