Leto u vrtu galerija ~ Poslastičarnica

Tamara
Tamara Ognjević
Istoričarka umetnosti, heritolog i književnica
Poslasticarnica web2
Poslasticarnica_web

Tamara Ognjević

POSLASTIČARNICA ~ KRATKA POVEST ŽUDNJE ZA SLATKIM

Galerija Matice srpske |Novi Sad | 29. jun 2017. |21 čas

Istražujući fantastičnu povest civilizacijske žudnje za slatkim, projekat „Poslastičarnica“ predstavlja kompleksnu transdisciplinarnu studiju koja obuhvata istoriju, umetnost, gastronomiju, antropologiju, književnost i filozofiju. Polazeći sa stanovišta čuvenog francuskog šefa Antonina Karema (1784-1833) da je poslastičarstvo peta slobodna umetnička veština, “Poslastičarnica” teži da sagleda širi društveni i fenomenološki kontekst poslastica i svega onoga što one impliciraju u praktičnom i metaforičnom smislu. A, naročito u posebnom odnosu gastronomije i umetnosti u 19. i prvoj polovini 20. veka, dakle u epohi u kojoj se prepliću industrijalizacija i emancipacija, nauka i estetika, revolucije i erotika. U vremenu koje, oblikujući novo društvo, trajno menja sve prethodne sisteme vrednosti i načine komunikacije.

Kao i sva predavanja Tamare Ognjević u čijem fokusu je gastronomska baština i kultura obedovanja, i ovo, kojim će biti otvoreno Leto u vrtu galerija 2017, prati poslastica-iznenađenje u celini saobrazna duhu vremena o kome je reč, pažljivo oblikovana rukom Jasmine Kovačić iz novosadskog “Vremeplova”.

Istoričarka umetnosti, književnica i gastroheritolog, msr Tamara Ognjević, jedan je od osnivača i direktorka Artis centra, autor je i rukovodilac projekta „Poslastičarnica“.

Ulaz je slobodan!

(Umetničko delo korišćeno za vizuelni identitet © Chirs Antemann, Forbidden Fruit, porcelanska skulptura, Majsen porcelan, 2012.)

© Artis Center 2017

Tamara
Tamara Ognjević
Istoričarka umetnosti, heritolog i književnica

Diplomirala je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na istom fakultetu završava poslediplomske studije. Usavršavala se u Americi, Francuskoj i Engleskoj, a 2008. je diplomirala PR menadžment na uglednoj međunarodnoj školi London School of PR. Licencirani je turizmolog i ekspert za kulturno preduzetništvo u oblasti heritologije, likovne i primenjene umetnosti, i kulturnog turizma.

Komentari0

Trenutno nema aktuelnih komentara

Ostavite prvi komentar koristeći polje desno.