Predavanje: Gozba Esterina u Jevrejskoj opštini Subotice

Tamara
Tamara Ognjević
Istoričarka umetnosti, heritolog i književnica
Ester web

Predavanje

kulturna istorija, umetnost i gastronomsko nasleđe

subota, 28. april, 17 časova, Jevrejska opština Subotica

Msr Tamara Ognjević,

istoričarka umetnosti, pisac i gastroheritolog

Jan Viktors, Gozba Esterina, oko 1640.

GOZBA ESTERINA

Povest o ženi Jevrejki i hrani koja pripoveda istoriju

Otvorili ste jelovnik, a unutra desetine zamamnih jela. Razmišljate između piletine i teleće šnicle, krompirića ili pohovanih tikvica. Odmah znate koja bi salata najbolje išla uz određeno jelo. Pre ste za supu nego za čorbu. Osmehujete se zbunjeno između voćne torte i čokoladnih minjona. Sad zamislite da u jelovniku nisu ispisani uobičajeni nazivi jela, već da namesto njih stoji – ono čime su naši preci proslavili izlazak iz ropstva egipatskog, specijalitet koji nas podseća na žrtvu prvorođenih, kolači koji simbolizuju mudrost jedne kraljice koja je spasila svoj narod. Ovo je priča o tome – o jelovniku koji je zapravo udžbenik istorije jednog naroda, stalno podsećanje na vrednosti izgrađene tokom vekova borbe i progona, ali i na posebno mesto žene Jevrejke, koja nije samo vešta kuvarica, brižna domaćica i svojevrsni matrijarh jedne zajednice, koja dobro razume da je žena nukleus njenog postanka i opstanka, već umetnica, čuvarka, političarka, diplomata, hraniteljica i sveznadraka, koja svojom varjačom ispisuje neke od najuzbudljivijih stranica civilizacije. I kada uoči šabata žena Jevrejka ritualno pokrije glavu i izgovori molitvu pred zapaljenim svećama, ne počinje samo vreme praznika, već i vreme sećanja, metafizički prostor u kojem obitavaju svi Jevreji prošlosti, kao i oni koji će tek doći u budućnosti. Najveći živi muzej pamćenja u kome je žena kustos-kolekcionar-interpretator onoga što se ne sme zaboraviti, a hrana ključni posrednik, najukusniji udžbenik istorije, vere i ljubavi, čije se stranice neumorno ispisiju već nekoliko hiljada godina.

Ovo predavanje je deo saradnje Jevrejske opštine Subotice i Artis centra, koje je započelo prošle godine na Jesenjem festivalu jevrejske kulture u Subotici, a predstavlja deo šireg projekta istraživanja jevrejskog gastronomskog i kulturnog nasleđa u regionu.

Ulaz je slobodan!

©Artis Center 2018

Tamara
Tamara Ognjević
Istoričarka umetnosti, heritolog i književnica

Diplomirala je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na istom fakultetu završava poslediplomske studije. Usavršavala se u Americi, Francuskoj i Engleskoj, a 2008. je diplomirala PR menadžment na uglednoj međunarodnoj školi London School of PR. Licencirani je turizmolog i ekspert za kulturno preduzetništvo u oblasti heritologije, likovne i primenjene umetnosti, i kulturnog turizma.

Komentari0

Trenutno nema aktuelnih komentara

Ostavite prvi komentar koristeći polje desno.