Etnology 2019: Inspiracija ili krađa

Tamara
Tamara Ognjević
Istoričarka umetnosti, heritolog i književnica
Artis Center Dior Bihor web e1559079906519

Treći po redu Etnology Fest pod nazivom „ Odbrana tradicije“ održaće se od 30. maja do 1. juna u Domu Vojske Srbije (Braće Jugovića 19) u organizaciji agencije SuperStar Culture. Specijalni gost i zemlja u fokusu ovogodišnjeg Etnology Festa je Rumunija, koja ove godine predsedava EU.

Tim povodom će drugog dana festivala, 31. maja u 12 časova u svečanoj sali Doma Vojske biti održan specijalni panel pod nazivom „ Inspiracija ili krađa“. Za temu ovog panela poslužio je slučaj iz 2017. godine kada je modna kuća ''Dior'' za svoju kolekciju pronašla ''inspiraciju'' u narodnoj nošnji Rumunije (regiona Bihor), a da pri tom lokalne zajednice od toga nisu imale nikakvu materijalnu nadoknadu ni korist.

Često modne kuće ili renomirani kreatori za kolekcije koriste svoje i tuđe nematerijalno kulturno nasleđe - narodne nošnje, ukrase i ornamente stvarajući nove kolekcije u komercijalne svrhe. S toga će učesnici panela biti naši stručnjaci iz ove oblasti: Andreea Tanasescu, osnivač brenda “La Blouse Roumaine“,Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti, direktorka Artis centra,Stefan Žarić ,istoričar mode, Nevena Jeličić, advokat i predsednik advokatske kancelarije ADV-Veselinović i naš slavni modni kreator, Igor Todorović . Moderator panela je Branka Kovačević, novinar, urednik i autorka knjige “Kako postati ikona stila - Beograđanke znaju”.

© Artis Center 2019

Tamara
Tamara Ognjević
Istoričarka umetnosti, heritolog i književnica

Diplomirala je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na istom fakultetu završava poslediplomske studije. Usavršavala se u Americi, Francuskoj i Engleskoj, a 2008. je diplomirala PR menadžment na uglednoj međunarodnoj školi London School of PR. Licencirani je turizmolog i ekspert za kulturno preduzetništvo u oblasti heritologije, likovne i primenjene umetnosti, i kulturnog turizma.

Komentari0

Trenutno nema aktuelnih komentara

Ostavite prvi komentar koristeći polje desno.