O Nama

Centar za istoriju, teoriju i menadžment umetnosti i kulturnog nasleđa, Artis je nezavisna, nevladina i neprofitna istraživačko-edukativna organizacija osnovana 2009. godine.Svi Artisovi programi i projekti su zasnovani na opštevažećim, međunarodnim stručnim, naučnim i profesionalnim standardima. Od 2016. Artis je institucionalni član Međunarodnog saveta muzeja (ICOM).

Blizu, a daleko, ona zapravo ne privlači beogradske komšije kao što je to slučaj sa Zlatiborm ili Kopaonikom, a većina bi se iznenadila koliko greši i kako malo ustvari zna o ovom mestu zbog kojeg su Rimljani ostavljali svoje mediteranske domove, a ustanici hrlili da se baš ovde skriju od turske odmazde. Avala, odnosno podavalska sela, su decenijama hranila izbirljive stanovnike prestonice, a neke od najzanimljivijih ličnosti srpske istorije rođene su baš na toj ne tako visokoj, ali čarobnoj planini-rudniku. Odavde su dobru vodu terale sakadžije čak i u Vajfertovu pivaru, dok su se prvi skijaši Kraljevine Jugoslavije baš niz avalske brežuljke ogledali u onda novom, pomodnom sportu.

U subotu vas pozivamo da obujete patike, spakujete sendvič i flašicu s vodom, ponesete foto aparat i dobro raspoloženje, i pođete s nama u jednu relaksirajuću šetnju s elementima piknika, te da zajedno otkrijemo neke od lepota i znamenitosti Avale, ali i da razrešimo neke misterije koje se sve češće vezuju za ovaj lepi prostor. Obećavamo onu čuvenu baština & dobrobit ili heritage & wellness kombinaciju ovog puta ojačanu avalskim zagonetnim predelom i panoramama bez uporednika. Bacite pogled na Beograd iz jednog potpuno drugačijeg ugla.

Naši partneri

Narodni muzej KrusevacZnak i logo beljanski zbirkaRepublicki zavod za zastitu spomenika kultureNovisad2022 novilogo 1NM logoLogo jpg 1024x481Logo Centar za kulturu GradacLogo Gallery of Matica SrpskaColour media missing uLogo 2Blic zena1200px Royal Monogram of Princess Elizabeth b 1936 of Yugoslavia svg220px Logo muzeja u Vrbasu
Artis Projekti

Pridužite se našim predavanjima, radionicama, šetnjama, izložbama i ostalim aktivnostima.

Artis Programi

Pridužite se našim predavanjima, radionicama, šetnjama, izložbama i ostalim aktivnostima.