Art Nouveau 2 - Zemlje Dunavske regije i secesija

Na poziv Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, priključili smo se projektu Art Nouveau 2 - Jačanje kulturnog identiteta zemalja Dunavske regije zasnovanog na zajedničkom nasleđu secesije, u junu 2021. godine. Godinu dana koliko je trajala ova izuzetno plodna saradnja, imali smo privilegiju da aktivno učestvujemo u nizu zanimljivih programa - od predavanja i seminara, preko izložbe, pa do filmske projekcije i promocije turističke brošure. I sve to u Beogradu, Novom sadu i Subotici!


Artis logo
Artis Center
Web tw 1024x512px1 1

Na poziv Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, priključili smo se projektu Art Nouveau 2 - Jačanje kulturnog identiteta zemalja Dunavske regije zasnovanog na zajedničkom nasleđu secesije, u junu 2021. godine. Druga etapa ovog kompleksnog projekta koji je započeo 2018. godine sa ciljem istraživanja, mapiranja, digitalizacije, promocije i održive stratifikacije secesijskog nasleđa, Art Nouveu 2, je okupio neke od najeminentnijih ustanova kulture, institute, muzeje, univerzitete, ali i predstavnike javnih politika u Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Bila je izuzetna privilegija raditi sa kolegama sa kojima nas spaja Dunav i ljubav prema kulturnom nasleđu.

Budući da Artis centar uživa status organizacije specijalizovane za komunikaciju i interpretaciju kulturnog nasleđa, kao i umeće kreiranja proizvoda u kulturnom turizmu u čijem su fokusu umetnost i baština, naš primarni zadatak je bio upravo takav – prezentacija sadržaja turističkim radnicima, obuka vodiča i kreiranje modela kulturnih ruta u Beogradu, Novom Sad i Subotici – tri grada u fokusu srpskog partnera na projektu.

Kako su kolege Vladimir Džamić i dr Tatjana Tripković iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao koordinatora projekta, napravili osnovni koncept i angažovano, u saradnji sa domaćim muzejima i zavodima zaštite, uradili veliki posao istraživanja i digitalizacije secesijskog nasleđa, stigli smo na sjajno pripremljen teren.

Najava predavanja "Rene Lalik i himera s dijamantskim očima".

Artisov prvi nastup na projektu Art Nouveu 2 usledio je 10. juna 2021. godine, kada je msr Tamara Ognjević održala predavanje pod naslovom Rene Lalik i himera sa dijamantskim krilima: Tajni kod nakita u stilu Art Nuvoa u vrt Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture (Božidara Adžije br. 11).

Iste godine, 10. decembra, nakon opsežnih priprema, održano je predavanje-radionica Secesija – tema, prostor, interpretacija namenjeno turističkim vodičima i profesionalcima koji se bave kreiranjem turističkog proizvoda zasnovanog na umetnosti i kulturnom nasleđu. Program je sadržo dva dela: uvodno predavanje i radionicu. Uvodno, teoretsko predavanje podrazumevalo je upoznavanje sa temom, tehnike kreiranja tematske šetnje i mogućim načinima interpretacije secesije kao umetničkog stila, odnosno kulturnog nasleđa koje je na njemu utemeljeno. Radionica se zasnivala na proveri prethodno stečenih znanja, ideja i komunikacijskih veština, a polaznici su bili predstavnici turističkih organizacija Beograda, Novog Sada i Subotice, kao i turistički vodiči iz ovih gradova.

Seminar za vodiče „Secesija – tema, prostor, interpretacija“

U proleće 2022. godine smo posredovali u akviziciji izuzetno vrednog srebrnog pribora za obedovanje, dizajnu kneza Božidara Karađorđevića iz 1899/1900, koji je izlagan na Svetskoj izložbi u Parizu 1900, a za kolekciju kneginje Jelisavete Karađorđević. Ova akvizicija predmeta primenjene umetnosti u stilu art nuvoa nam je omogućila da povodom Svetskog dana secesije 2022, a u sklopu projekta Art Nouveau 2, prezentiramo akviziciju, ali i domaćoj publici predstavimo nedovoljno poznatu ličnost kneza Božidara, koji je najveći deo svog života proveo u Parizu. Tako je 6. juna u salonu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture msr Tamara Ognjević održala predavanje pod naslovom Božidar Karađorđević: Knez umetnik i Art Nuvo, a publika bila u prilici da ekskluzivno vidi srebrni set za obedovanje.

Najava predavanja "Božidar Karađorđević-Knez umetnik i Art Nuvo"
Snimak predavanja "Božidar Karadjordjević - Knez umetnik i Art Nuvo"


Već 8. juna je Artis bio suorganizator, u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture, dugo i pažljivo pripremane izložbe /Ne/obično lice secesije, autorke Nede Džamić, istoričarke umetnosti u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Subotici, koju su u Kulturnoj stanici Svilara (Đorđa Rajkovića 6b) u Novom Sadu, otvorile prof. dr Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda, i Nela Tonković, istoričarka umetnosti, kustos Galerije „Likovni susreti“ iz Subotice. Bila je to jedinstvena prilika da se publika u vreme u kome Novi Sad nosi titulu Evropske kulturne prestonice upozna sa dekorativnim karakterom secesijskih ornamenata na po sedam građevina u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

Sa izložbe /Ne/obično lice secesije u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu.

U okviru izložbe je održano i predavanje Secesija u javnom i privatnom životu Novosađana, u okviru kojeg je istoričarka umetnosti, muzejska savetnica Muzeja grada Novog Sada, Ljiljana Lazić, prezentirala secesiju u prestonici Vojvodine i kao umetnički stil, ali i kao estetski fenomen u svakodnevici građana na razmeđi 19. i 20. veka.

Već 9. juna je u salonu Republičkog zavoda organizovano premijerno prikazivanje filma Izgubljena secesija, dokumetraca snimljenog prema motivima knjige "Subotica koja nestaje" i drugim radovima profesorke arhitekture Viktorije Aladžić. Nakon projekcije je upriličen razgovor sa autorima Vladimirom Džamićem i Viktorijom Aladžić. Film Izgubljena secesija, prikazan je na Svetski dan secesije 10. juna u bioskopu "Aleksandar Lifka" u Subotici, a emitovan je u udarnom terminu i na Trećem kanalu Radio Televizije Srbije.

Trejler filma "Izgubljena secesija"

U finalnoj fazi projekta Art Nouveau 2, a u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije, 24. juna su predstavljene brošure Secesija po meri radoznalog šetača. Kreirane kao reprezentativni model tematskih šetnji po kojima je Artis dobro poznat širokoj publici, dvojezične (srpski i engleski), bogato ilustrovane brošure, pod sloganom 1 grad-5 građevina-bezbroj priča predstavljaju po jednu šetnju inspirisanu secesijom u Beogradu, Novom Sadu i Subotici. Pored mape, niza korisnih informacija, opisa građevina, te kratke povesti o arhitektama i naručiocima, brošure sadrže i niz zanimljivosti iz kulturne istorije, a sa ciljem da radoznalog šetača još bolje upoznaju sa epohom i ljudima koji su živeli i stvarali u jednom ne tako davnom vremenu. Autor koncepta šetnji i tekstova u brošurama je msr Tamara Ognjević.\

Naslovne strane brošura "Secesija po meri radoznalog šetača" na srpskom jeziku.

Sve publikacije iz kolekcije "Secesija po meri radoznalog šetača" možete preuzeti u Artisovoj E-biblioteci OVDE

Tako smo za godinu dana prešli nekoliko velikih koraka u iskrenom uverenju da smo bar malo doprineli većoj vidljivosti i boljem mapiranju secesijskog nasleđa u Srbiji. Bila je privilegija sarađivati sa domaćim i stranim kolegama na ovom kompleksnom projektu, a veliko zadovoljstvo predstavlja činjenica da su sve aktivnosti realizovane u njegovom toku iznedrile neke nove ideje i otvorile neke nove prostore za saradnju. Verujemo na korist kulturnog nasleđa i najšire publike.

Više detalja o projektu na zvaničnoj web prezentaciji ART NOUVEAU 2

Artis Center © 2022

Artis logo
Artis Center

Komentari0

Trenutno nema aktuelnih komentara

Ostavite prvi komentar koristeći polje desno.