Živeti prošlost ~ Srpska srednjovekovna gastronomija

Tamara
Tamara Ognjević
Istoričarka umetnosti, heritolog i književnica
Kalenic 150x150 1
Svadba u Kani, Kalenić, 15. vek

ŽIVETI PROŠLOST – SRPSKA SREDNJOVEKOVNA GASTRONOMIJA je multidisciplinarni, naučni, umetnički i kulinarski, projekt koji okuplja istraživače i stvaraoce najrazličitijih profila a sa ciljem da se istraži i rekonstruše srednjovekovno gastronomsko nasleđa i odgovarajući umetnički koncept koji ga prate.

Istraživanje i rekonstrukcija srpske srednjovekovne trpeze, a na osnovu temeljnih proučavanja dostupnih srpskih, vizantijskih, ali i zapadnjačkih izvora, započela je kao deo svojevrsnog editorijala koji je u zimu 2009-2010 urađen u saradnji sa uglednim nedeljnikom “Blic žena” (Ringier Axel Springer). Na osnovu recepata koje je istoričarka umetnosti Tamara Ognjević napravila kao idealnu rekonstrukciju vladarske trpeze za Badnje veče, kuvari restorana “Dačo” u Beogradu su pripremili izbor od nekih dvadestak, posnih jela. Dalja istraživanja ove posebne grane nematerijalne baštine dovela su 2011. do saradnje beogradske Škole kuvanja “Il Primo” i Artis Centra unutar posebnih radionica idealnih rekonstrukcija gastronomskog nasleđa Srbije, ali i zemalja takozvanog vizantijskog kulturnog kruga koje su imale značajan uticaj na srpsko kulinarstvo (SRPSKA SREDNJOVEKOVNA TRPEZA 1 i 2).

Proširivanje projekta ŽIVETI PROŠLOST na istraživanje svih aspekata koji prate kulinarstvo i obedovanje, kao i rekonstruisanje ambijenta, posuđa i drugih detalja od značaja za predmet istraživanja, uključio je tokom 2011/2012. mr Biljanu Đorđević (etnoarheolog), dr Kseniju Borojević (paleoetnobotaničar), Oliveru Milunović (dizajner tekstila), Jelenu Milošević (slikar, dizajner stakla), Ivanu Rackov (akademski keramičar) i Nebojšu Stamenovića (dugogodišnji kuvar u Manastiru Hilandar na Atosu). Kao jedan od ciljeva projekta je postavljena zamisao da se stvori ekskluzivna ponuda unutar studijskog i kulturnog turizma.

Artis Centar je počastvovan mogućnošću da 22. septembra 2012. Međunarodnom savetu muzeja (ICOM) predstavi projekt ŽIVETI PROŠLOST kroz interaktivnu radionicu SRPSKA SREDNJOVEKOVNA GOZBA. U saradnji sa Školom kuvanja “Il Primo” iz Beograda u umetnički oblikovanom ambijentu za koji su po uzoru na srednjovekovni trpezni aksesoar posuđe, stolnjake i oslikanu staklariju izradile Ivana Rackov, Olivera Milunović i Jelena Milošević, kolege iz inostranstva su bile u prilici da probaju, ali i ocene ono što smo do sada istražili i uobličili u svojevrsnu modernu varijaciju srednjovekovnog banketa. Već 23. septembra, u Etnografskom muzeju u Beogradu na redovnoj godišnjoj konferenciji ICOM ICR (Međunarodni savet regionalnih muzeja) bio je predstavljen rad Tamare Ognjević – SRPSKA SREDNJOVEKOVNA GOZBA. Prezentaciju je za Artis Centar uradila istoričarka umetnosti Jelena Anđelković Grašar.

Autor i rukovodilac projekta ŽIVETI PROŠLOST je Tamara Ognjević. Stručni savetnik i istraživač-saradnik je mr Biljana Đorđević.

SRPSKA SREDNJOVEKOVNA GOZBA NA RTS-u

SRPSKA SREDNJOVEKOVNA GOZBA - BLIC

Tamara
Tamara Ognjević
Istoričarka umetnosti, heritolog i književnica

Diplomirala je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na istom fakultetu završava poslediplomske studije. Usavršavala se u Americi, Francuskoj i Engleskoj, a 2008. je diplomirala PR menadžment na uglednoj međunarodnoj školi London School of PR. Licencirani je turizmolog i ekspert za kulturno preduzetništvo u oblasti heritologije, likovne i primenjene umetnosti, i kulturnog turizma.

Komentari0

Trenutno nema aktuelnih komentara

Ostavite prvi komentar koristeći polje desno.