Prateći programi izložbe "Zlatne niti ćirilice"

Artis logo
Artis Center
Pozivnica za promociju Zlatne niti cirilice 01


U okviru izložbe Zlatne niti ćirilice, koja se realizuje u saradnji Artis centra i Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja Srbije, u periodu 15-31. maj 2023. godine, planiran je niz pratećih programa.

Radionice veza i zlatoveza

Ponedeljak, utorak, sreda, 15-17. maj, od 15-17 časova:Radionice veza, Vera Avlijaš, Nataša Cvejić i Vesna Stojanović

Radionica zasnovana na ćirilskim slovima u kombinaciji sa ornamentikom karakterističnom za Miroslavljevo jevanđelje, originalni je koncept Vere Avlijaš, koja će zajedno sa Natašom Cvejić i Vesnom Stojanović, nekadašnjim članicama Beo-etno vizije, voditi ovaj deo programa. Učesnici radionice će pored upoznavanja sa tehnikom veza i zlatoveza, biti u prilici da saznaju mnogo više o ovom drevnom umetničkom zanatu, ali i ćirilici kao inspiraciji za vez. Radionica je namenjena svim uzrastima.

Predavanje: Molitva vezena zlatom - O vezu u srednjovekovnoj Srbiji

Četvrtak 18. maj u 18 časova: Molitva vezena zlatom – O vezu u srednjovekovnoj Srbiji, msr Tamara Ognjević

Predavanje Molitva vezena zlatom tematski se bavi vezom u srednjovekovnoj Srbiji u kontekstu odgovarajućih evropskih paralela iz iste epohe. Poseban akcenat je na statusu srednjovekovne vezilje, značajnim sačuvanim delima veza iz ove epohe, motivima koji su korišćeni i njihovoj simbolici, ali i analogiji između veza i drugih umetničkih zanata u srednjem veku.

Svet likovne ćirilice, naslovna strana bojanke

Utorak, sreda, četvrtak, 23-25. maj, 15-17 časova : Likovni svet ćirilice - Radionice bojenja ornamenata, Vera Avlijaš

Radionica bojenja ornamenata zasnovana je na bojanci Svet likovne ćirilice, koja sadrži nekoliko desetina predložaka ornamentima ukrašenih inicijala, kao i niz pitalica vezanih za srednjovekovne knjige i njihove ilustracije, a sa ciljem da se kroz igru kulturno nasleđe približi najmlađoj publici. Radionica je namenjena deci uzrasta od 5-12 godina.

FASHIORATION
Tradicija kroz prizmu modnog dizajna, FASHIORATION, dr Ivana Tomić

Petak 26. maj u 16:30 časova: Tradicija kroz prizmu modnog dizajna, dr Ivana Tomić:

Predstavljanje Erasmusovog međunarodnog projekta FASHIORATION, koji se bavi modernom interpretacijom kulturnog nasleđa i tradicije zemalja Balkana u sferi mode, tekstila i veza. Projekat je okupio mlade dizajnere Balkana sa zadatkom implementacije elemenata narodne nošnje u savremene modne kreacije, koje će biti prikazane i analizirane u sklopu ovog pratećeg programa. Sadržaj je namenjen srednjoškolcima i studentima primenjene umetnosti i dizajna, ali je otvoren i za drugu zainteresovanu publiku.


Sreda 31. maj 16:30: Svečano zatvaranje izložbeKoncert harfistkinje msr Emilije Đorđević

Program koncerta: F. Godefroid, Koncertna etida u es-molu op. 193; J. L. Dusek- Sonata u C -molu ; K. Salzedo, Parafraza na Listovu Drugu mađarsku Rapsodiju; G.F. Hendl, Koncert za solo harfu u B-duru; M. Przibjlovic, Oluja vukova iz serije “Veštac”; R. Đanjadi, Muzika iz serije “Igra prestola“.

Autorsko tumačenje postavke na srpskom i engleskom jeziku za sve vreme trajanja izložbe.

Svi prateći programi su besplatni, a za radionice je neophodno prijavljivanje na mejl office@artiscenter.com


Artis logo
Artis Center

Komentari0

Trenutno nema aktuelnih komentara

Ostavite prvi komentar koristeći polje desno.