PREDAVANJA: HLEB I UMETNOST

Artis logo
Artis Center
Cover sajt AC

U sredu 23. avgusta u 19 časova u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) biće održano prvo od dva planirana predavanja istoričarke umetnosti i gastroheritologa, msr Tamara Ognjević, direktorke Artis centra iz Beograda.

Pod naslovom "Hleb i umetnost: O hranjenju očiju i duha", ovo predavanje jedan je od pratećih programa izložbe "Pšenica - od njive i trpeze" čiji su autori viši kustos arheobotaničar Aleksandar Medović, muzejski savetnik etnolog Filip Forkapić, kustos etnolog Aleksandar Antunović i arheolog Ildiko Medović.

Uz zahvalnost kolegama iz Muzeja Vojvodine na privilegiji da učestvujemo u pratećim programima ove vanredno značajne, interdisciplinarne izložbe, i nekoliko reči o predavanju.


Magija hleba je neuporedivo kompleksnija od njegovog jednostavnog sastava, a njegova moć da nahrani telo, duh i oči, da uteši, ohrabri, potakne na promišljanja o božanskom, posreduje između čoveka, zemlje i neba, gotovo fantastična. Od časa kada je pre mnogo hiljada godina uzgajeno prvo zrno pšenice, pa do obnovljene strasti ka mešenju domaćeg hleba u izolaciji tokom poslednje pandemije, hleb ostaje uistinu najveća fascinacija našeg života, svemogući čuvar sećanja, čudotvorni iscelitelj, teleportacioni predmet ka uzvišenom, umetnički inspiracija i medijum.

Od drevnog Egipta i mistične Pompeje, preko hrišćanskih katakombi i baroknih efemerisa, do svetlonosnog impresionizma i fantazmagoričnog nadrealizma – hleb okupira pažnju umetnika. U savremenoj umetnosti hleb postaje svemogući konceptualni i vajarski mediji ne gubeći ništa od svojih slojevitih, vekovima definisanih značenja, dok majstori pekarstva već duže vreme prenose raznolike dekorativne i simbolične ornamente pretvarajući hleb u umetničko delo po sebi. Ovo je priča o tom dugom, neobičnom, a čini se večnom putovanju pšeničnog zrna od trpeze ka očima i duhu posredovana hlebom kao trajnom inspiracijom stvaralaca kroz vekove.

Ulaz je slobodan, a predavanje ćemo "začiniti" odgovarajućim posluženjem u skladu sa Artisovom tradicijom kada je reč o temama iz oblasti gastronomskog nasleđa.

Više o izložbi "Pšenica - od njive do trepeze" na SAJTU MUZEJA VOJVODINE

© Artis Center

Artis logo
Artis Center

Komentari0

Trenutno nema aktuelnih komentara

Ostavite prvi komentar koristeći polje desno.