PREDAVANJA: KRATKA POVEST SLAVSKOG KOLAČA

Artis logo
Artis Center
Slava slavski kolač i vino shutterstock 1187255494 708x940

U sredu 30. avgusta u 19 časova u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35), još jednom putujemo kroz prostor i vreme posredstvom hleba! Ovog puta, a u okviru pratećih programa interdisciplinarne izložbe "Pšenica - od njive do trpeze", u fokusu je izvesno najpopularniji obredni hleb ovdašnje tradicije - Slavski kolač!


Artisova direktorka, istoričarka umetnosti i gastroheritolog, msr Tamara Ognjević, održaće predavanje pod naslovom "КRATКA POVEST SLAVSКOG КOLAČA ILI O ZABORAVLJENOM JEZIКU HRANE".

Slavski kolač je među pravoslavnim obrednim hlebovima nesumnjivo najveća zvezda. Istovremeno, on je i jedinstveni čuvar memorije, beležničar procesa migracija iz sela u gradove, ratova i buna, industrijske i drugih revolucija, kompleksnih društvenih promena na čelu sa evropeizacijom srpskog društva i emancipacijom žena - od gotovo nevidljive seoske domaćice do samosvesne alfa menadžerke sopstvenog života u digitalizovanom globalnom svetu.

Slavski kolač i vino, Shutterstock 1187255494

Šta je na tom putu „zapamtio“ jedan tradicionalni, obredni hleb? Кakve je transformacije pretrpeo u smislu forme i značenja? Da li kao ozbiljan predstavnik gastronomskog nasleđa Srba još uvek „govori istim jezikom“ sa onima na čijoj trpezi čini ključno obeležje Кrsne slave, upisane na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa sveta pre gotovo jedne decenije?

Ovo je kratka priča o dugom putovanju tog izuzetno važnog hleba kroz vreme, prostor i promene. Izvolite na još jedno zanimljivo druženje i da zajedno slomimo za ovu priliku specijalno spremljen Slavski kolač.


© Artis Center

Artis logo
Artis Center

Komentari0

Trenutno nema aktuelnih komentara

Ostavite prvi komentar koristeći polje desno.