Umetnost i epidemija: Brojgel, Trijumf smrti

Tamara
Tamara Ognjević
Istoričarka umetnosti, heritolog i književnica
Brojgel e1584356479224

Beograd, 11. mart, 11:00

Proleće kuca na vrata, a mi se suočavamo sa epidemijom na ivici pandemije! Rekli bismo kakav apsurd, a opet veliki kontrasti čine život ne ostavljajući u tom procesu ni umetnost po strani. Umetnost beleži, interpretira i poručuje. I lepo i ružno.

Realnost jedne epohe u kojoj je rođena renesansa, kojoj se svi toliko divimo, obeležio je baš jedan takav veliki kontrast. S jedne strane Mikelanđelo i Leonardo, a sa druge kuga i inkvizicija. I to nije jedina takva situacija u istoriji civilizacije.

Piter Brojgel Stariji, Trijumf smrti, 1562, Prado, Madrid Foto@Wikimedia

U našem svetu interneta i velikih dostignuća čovek je i dalje ranjiv, a umetnost možda angažovanija nego ikada pre. Otuda ćemo nesumnjivo i o ovom trenutku u kome se širi epidemija i strah od koronavirusa imati umetničku reakciju na stvarnost, kao što je Piter Brojgel Stariji pre gotovo pola milenijuma bio pokrenut da naslika "Trijumf smrti" u času kada je Crna smrt - kuga desetkovala ondašnju renesansnu Evropu.

Ovo Brojgelovo delo je po sebi zanimljivo zbog činjenice što na jedinstven način demonstrira da bolest i smrt ne haju za klasu, pol, uzrast, znanje...

Prikazujući nam kugu unutar univerzalne slike grada svog vremena, Brojgel šalje autentičnu poruku o epidemiji. Stoga, budite racionalni, čuvajte sebe i svoje bližnje, vodite računa o higijeni, izbegavajte velike skupove, putovanja u inostranstvo, a pogotovu neodgovorne šarlatane koji ovih dana koriste medije za riskantnu promociju gluposti ...

Tamara Ognjević,

istoričarka umetnosti i pisac

© Artis Center 2020

Tamara
Tamara Ognjević
Istoričarka umetnosti, heritolog i književnica

Diplomirala je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na istom fakultetu završava poslediplomske studije. Usavršavala se u Americi, Francuskoj i Engleskoj, a 2008. je diplomirala PR menadžment na uglednoj međunarodnoj školi London School of PR. Licencirani je turizmolog i ekspert za kulturno preduzetništvo u oblasti heritologije, likovne i primenjene umetnosti, i kulturnog turizma.

Komentari0

Trenutno nema aktuelnih komentara

Ostavite prvi komentar koristeći polje desno.