"Umetnost pokreta" pod Planinom istine

Tamara
Tamara Ognjević
Istoričarka umetnosti, heritolog i književnica
Web 2 1 e1527149176381

U švajcarskom gradu Askoni u Studiju Ane D'Apuzo nedavno je održan izuzetno zanimljiv perfomans u okviru projekta "Umetnost pokreta", koji zajednički realizuju sestre Ana D'Apuzzo i Mari Lon. Vest koja možda ne bi bila previše atraktivna za ovaj deo sveta, iako je reč o kompleksnom, zanimljivom i dugo pripremanom projektu, koji objedinjava vizuelnu umetnost i moderni ples, da nije reč o dvema Kruševljankama koje već dugo žive u inostranstvu i dobro su poznate publici u Evropi, a i šire, te da igra slučaja nije htela da jedan tekst o Magi Magazinović, objavljen na stranicama Artis magazina, postane dodatna inicijacija ovom pažljivo pripremanom projektu. Život, naravno, i dalje piše najbolje priče, a ova je jedna od onih koju vredi pročitati

Kreativne sestre Mari Lon i Ana D'Apuzo, poreklom Kruševljanke, osmislile su multimedijalni projekat "Umetnost pokreta" inspirisane tradicijom brda Monte Verita iznad Askone, koje već jedan vek privlači umetničku avangardu. Foto@Studi Ana D'Apuzo

Nije mali broj kultura koje izabranim brdima i planinama pridaju naročitu, magijsku moć. Tako je od praskozorija civilizacije, koja na odabranim visovima prepoznaje, a na temelju energije koju emituju u prostor, mesta komunikacije sa bogovima i univerzumom. Od praiskona se na ovim tačkama širom sveta odigravaju svojevrsni magijski rituali inicijacije, koji posredovanjem igre, ali i stvaralaštva svake vrste, treba da uspostave vezu sa višom, metafizičkom sferom, koja pre svega utelovljuje kreaciju. Monte Verita, koja natkriljuje švajcarski gradić Askonu na jezeru Mađore, jedno je od tih čarobnih mesta, koje nesmanjenom energijom privlači umetnike, intelektualce, radoznale i pobunjene duhove gotovo jedan vek. Ovde su slikali Pol Kle i El Lisicki, pisali Remark, Kafka i Hese, o arhetipovima promišljao Jung, umetnost igre razvijali Rudolf Labana i Isidora Dankan. Tek da podsetimo Laban je bio učitelj plesa i naše Marije Maga Magazinović, a moć Monte Verita je inspirisala Marinu Abramović da osnuje svoj institut MAI u Njujorku.

Južnošvajcarski gradić Askona na jezeru Mađore i brdo Monte Verita, mesto okupljanja stvaralaca, intelektualaca i revolucionara, postalo je pozornica projekta "Umetnost pokreta". Foto@Studi Ana D'Apuzo

Tako Planina istine, što u prevodu sa italijanskog znači naziv ovog brda, i Askona, postaju ono mesto gde "naš um može dosegnuti raj", prepoznato kao vazdušna banja, ali i prostor u kojem se paralelno rađaju umetnost igre, kult vegeterijanstva i holističkog pristupa zdravlju, anarhizam, DADA. Ovde se formira svojevrsna socijalistička-utopijska zajednica, jedna vrsta evropskog ašrama, koja pokreće široku lepezu akcija od kreacije do destrukcije, od modernosti do feminizma. Otuda ne čudi što je moć Monte Verita na autentičan način, koji sublimira prošlost jednog mesta i modernost, pokrenula dve sestre, poreklom Kruševljanke, arhitektu i slikarku Anu Mikić D'Apuzo i plesačicu Mari Lon (Marija Lončar) da kreiraju projekat "Umetnost pokreta", premijerno izveden u subotu 19. maja u Studiju Ane D'Apuzo u Askoni.

Mari Lon tokom plesnog performans u okviru projekta "Umetnost pokreta" 19. maja 2018. Foto@Studio Ana D'Apuzzo

"Dišemo ovaj svet kroz svoje ruke koje mogu da prevedu najfiniju misao sa ciljem da ujedine telo i duh" - zapisala je Šarlot Bara, učenica Isidore Dankana, koja je u Askoni osnovala pozorište "San Materno", uverena da svaki pokret mora "slati svoje vibracije do neba i postati deo večnog ritma." Njeno razmišljanje, ali i pažljivo istraživanje istorije igre i umetnosti referentno za Monte Verita, pokrenuli su Anu i Mari da kreiraju performans koji povezuje pokret tela i pokret kista u svojevrsnoj sinergiji podržanoj muzikom, bojom i kostimom. Unutar postavke koju čini 28 ulja na platnu, koje je u autentičnoj tehnici naslikala Ana D'Apuzo, umetnica čija dela su često i uspešno izlagana u Evropi, Americi i Japanu, zaigrala je, a na temelju originalne koreografije, iskusna, profesionalna plesačica, instruktor modernog plesa, Mari Lon, čija londonska škola plesa predstavlja jedan od važnih centara kreacije savremenog pokreta. Relizaciju ovog projekta je pomogao francuski profesionalni plesač Adrien Aleksandar Alin.

Ana D'Apuzo, Dve plesačice, ulje na platnu, 2018. Foto@Studi Ana D'Apuzo

S radošću smo iščekivali ovaj događaja iz mnogo razloga. Pre svega, zato što već neko vreme s pažnjom pratimo rad ove dve Kruševljanke koje žive u inostranstvu - Ana u Askoni, a Mari u Londonu. Potom, zato što je tekst o Magi Magazinović, objavljen na stranicama Artis Magazina, predstavljao dodatnu inspiraciju u procesu nastajanja projekta "Umetnost pokreta". Mari Lon ga je prevela na engleski i objavila pod naslovom The Walk Of Grace Under The Rainbow na svom blogu Marilonizam.

Razmenili smo više mejlova, konsultovali se i prirodno silno želeli da vidimo rezultate jedno kreativnog napora koji na jedinstven način objedinjuje vizuelnu umetnost i ples unutar kulturnog predela koji po sebi predstavlja i autentični topos stvaralačkog sećanja.

Posebnu dimenziju ovoj kreativnoj priči, svojevrsnom umetničkom eksperimentu, daje upravo saznanje da dve mlade, darovite žene, potekle sa našeg prostora, kroz samosvojni, moderni iskaz unose estetiku, emociju i tradiciju u kojoj su odrasle i obrazovane u jednu nesumnjivo vrlo evropsku dimenziju. Razlog više da verujemo da pod nebom Monte Verita ima dovoljno mesta za sve kreativne duhove, da metafizička moć ovog brda čarolija deluje.

Tamara Ognjević,

istoričarka umetnosti i pisac

© Artis Center 2018

Tamara
Tamara Ognjević
Istoričarka umetnosti, heritolog i književnica

Diplomirala je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na istom fakultetu završava poslediplomske studije. Usavršavala se u Americi, Francuskoj i Engleskoj, a 2008. je diplomirala PR menadžment na uglednoj međunarodnoj školi London School of PR. Licencirani je turizmolog i ekspert za kulturno preduzetništvo u oblasti heritologije, likovne i primenjene umetnosti, i kulturnog turizma.

Komentari0

Trenutno nema aktuelnih komentara

Ostavite prvi komentar koristeći polje desno.